Az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének Fejlődés-pszichofiziológiai Csoportja Csépe Valéria vezetésével 2000-ben alakult meg, a kutatási terület első ilyen hazai műhelyeként. A csoport akkori nagyságát és lehetőségeit elsősorban az határozta meg, hogy az akadémiai konszolidációt nem túl szerencsésen átvészelő kutatóintézetnek semmilyen személyi fejlesztési forrása nem volt. A csoportot megalakulásakor Csépe Valéria és első ösztöndíjas doktorandusza, Szűcs Dénes (ma a Cambridge University Center for Neuroscience in Education részlegének nemzetközileg elismert kutatója), valamint egy laborasszisztens alkotta.

A csoport mai mérete, kutatási potenciálja a kognitív idegtudomány népszerűbbé válásának, egyre több hallgató bekapcsolódásának, s egy kivételesen nyugodt és elmélyült kutatást biztosító hazai pályázati lehetőségnek (NKFP) köszönhetően alakult ki. Bár a csoportnak ma is csak összesen három státuszban lévő munkatársa (2 fiatal kutató, 1 laborasszisztens) van, a hazai és nemzetközi projektekben általában további 8-10 fiatal, többnyire valamelyik Doktori Iskola (ELTE PPK, TTK és SE) PhD hallgatója dolgozik.

A csoport vezetője Csépe Valéria főtitkárhelyettessé választása óta Honbolygó Ferenc. A csoport tagjairól, kutatómunkájukról az alábbi linken találhatók bővebb információk.

http://www.humlab.cogpsyphy.hu/